Aan het begin van een nieuw jaar is het gebruikelijk om terug te blikken op wat geweest is en vooruit te kijken naar wat komen gaat. Maar dit jaar is voor mij – en voor ons als Inventage – extra bijzonder. We bestaan 25 jaar! Een kwart eeuw aan technologische ontwikkelingen, samenwerking met klanten en constante vernieuwing. Dat is een moment om bij stil te staan.
Tijdens het schrijven van deze blog komen er allerlei herinneringen naar boven. Herinneringen aan hoe alles begon en hoe ver we inmiddels zijn gekomen. Dus, ga even mee terug in de tijd.
• De faxen en floppies (wel 1,44MB opslag), die ooit essentieel waren en nu vooral stof verzamelen in een museum of op zolder.
• De piepende modems, waarbij je tijdens het inbellen even een kop koffie kon zetten. Tegenwoordig hebben we razendsnel internet waar we ons nauwelijks meer bewust van zijn.
• E-mail was ooit een luxe; nu kunnen we ons geen dag meer voorstellen zonder messaging, WhatsApp en digitale communicatie.
• De Cloud veranderde alles. We kunnen werken waar en wanneer we willen – iets wat de afgelopen jaren alleen maar belangrijker is geworden.
• Wie loopt er nu nog rond zonder smartphone? Waar die vroeger alleen werd gebruikt om te bellen, is het nu een uitbreiding geworden van de werkplek en kunnen we niet meer zonder, zowel zakelijk als privé.
25 Jaar geleden was een werkplekprobleem oplossen een fysieke klus. Dus wachten op de helpdeskmedewerker en je stoel afstaan om het probleem op te laten lossen of uitleg te geven over de werking. Tegenwoordig lossen we dit meestal op afstand op, sneller en efficiënter. Hoe anders is het geworden!
Wat al deze veranderingen gemeen hebben, is dat ICT van een ‘handig hulpmiddel’ is veranderd in de ruggengraat van bedrijven. Websites hebben papieren brochures vervangen. Online marketing en data-analyse hebben traditionele verkoopmethodes en in veel gevallen de reizende vertegenwoordigers vervangen. En wat vroeger onmogelijk leek, is nu vaak slechts een kwestie van een paar klikken.
De technologische ontwikkelingen staan niet stil. Automatisering, kunstmatige intelligentie (AI), cybersecurity, IoT - het zijn geen trends meer, maar essentiële onderdelen van moderne bedrijfsvoering. Het mooie is dat al deze innovaties toegankelijker zijn dan ooit. De vraag is alleen: hoe pas je ze toe op een manier die bij jouw bedrijf past?
Als ik terugkijk, zie ik niet alleen hoe snel de technologie is gegaan, maar ook hoe bedrijven en organisaties hiermee zijn meegegroeid. Toch zie ik nog vaak dat bedrijven niet altijd optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn. Dat is waar ik graag bij help: niet alleen door te zorgen dat je werkplek goed draait, maar ook door samen met jou te kijken naar het grotere plaatje.
• Hoe kun je je processen efficiënter maken?
• Waar liggen kansen om te groeien?
• Maak je optimaal gebruik van de software en tools die je al hebt? Of zijn er mogelijkheden waarvan je nog niet weet dat ze bestaan?
Met 25 jaar aan kennis en ervaring op zak, kijk ik met vertrouwen en enthousiasme vooruit. Niet alleen naar hoe Inventage zich verder kan ontwikkelen, maar ook naar hoe wij organisaties kunnen blijven ondersteunen.
Het doel is altijd hetzelfde: ICT inzetten voor je bedrijf om groei mogelijk te maken, werkprocessen te vereenvoudigen, kosten te besparen en successen te boeken. Of je nu net begint met digitale transformatie of je tools en systemen wilt optimaliseren: we helpen je graag verder.
Ik ben in ieder geval heel nieuwsgierig naar de vele vernieuwingen in de komende jaren en de mogelijkheden die deze bieden. Om te beginnen met 2025 wens ik een ieder een gezond en goed jaar toe!
Als je Microsoft 365 gebruikt, ken je misschien de Microsoft Secure Score. Deze beveiligingsscore geeft een beeld van hoe goed jouw organisatie beschermd is.
Stel, je beheert de IT-beveiliging en merkt dat je score stijgt of daalt. Betekent een hogere score dat je optimaal beveiligd bent? Een hoge score is geen garantie voor optimale beveiliging. Het gaat erom dat je de juiste stappen neemt voor jouw specifieke situatie.
De overname van VMWare door Broadcom heeft geleid tot aanzienlijke prijsveranderingen, vooral voor klanten die vertrouwden op het permanente licentiemodel en het Virtual Cloud Service Provider (VCSP) programma. We zien zelfs prijsstijgingen tot wel 5 a10 keer de oorspronkelijke kosten voor nieuwe abonnementen.
Deze veranderingen werpen vragen op over de toekomst van VMware. De impact op functionaliteit en kosten op lange termijn blijft onduidelijk. Het is echter duidelijk dat heroverweging van de VMware-keuze gerechtvaardigd is. Misschien is het tijd om een nieuwe weg in te slaan en te profiteren van de mogelijkheden die er zijn, zoals bijvoorbeeld Microsoft Azure.
Laten we het gesprek aangaan. Laten we samen kijken naar de beste strategie voor de toekomst, ontdekken welke kansen er zijn en hoe we ze kunnen benutten.
Om overal en altijd te kunnen werken moeten medewerkers over de juiste apparatuur (device) beschikken. Daarnaast is de grens tussen werktijd en privétijd is niet altijd zwart-wit aan te geven. Bring Your Own Device (BYOD) wordt door de meeste organisaties gezien als onderdeel van de oplossing. Het prettige van BYOD is dat de meeste medewerkers zelf het merk en type van het apparaat hebben gekozen welke goed bij ze past, en organisaties besparen op hardware kosten. Allemaal voordelen toch? Of toch niet?
Achter de schijnbaar eenvoudige oplossing schuilen enkele uitdagingen die organisaties moeten overwinnen.
Het vuurwerk is afgestoken en de oliebollen zijn weer van tafel. Er is weer een nieuw jaar van start en 2024 belooft weer veel interessante ontwikkelingen. Welke veranderingen vereisen aandacht? Hoe kunnen we profiteren van de opmars van nieuwe technologieën? Een aantal trends en aandachtspunten waarbij we verwachten onze klanten dit jaar te ondersteunen:
Het digitale landschap evolueert voortdurend en met die veranderingen komen ook nieuwe uitdagingen op het gebied van cybersecurity. De Europese Unie heeft gereageerd op de groeiende dreigingen door de NIS2-richtlijn op te stellen, een update van de bestaande NIS (Network and Information Systems) richtlijn uit 2016. Dit nieuwe raamwerk streeft ernaar de cyberbeveiliging en weerbaarheid van essentiële diensten binnen de EU te versterken. Per eind 2024 zullen veel bedrijven worden verplicht hieraan te voldoen.